Umbau und Sanierung BayWa Hochhaus

The headquarters of BayWa AG at Munich’s Arabella Park had become too small. The company envisioned adding storeys to the 18-storey building dating from the late 1960ties. This prompted a reconstruction and renovation of the latter, spearheaded by Hild und K Architekten, and included renewing all facades and rearranging all office floors. During the planning process, Andreas Hild, Dionys Ottl and Matthias Haber focused on optimally incorporating the already existing building. Its cruciform structure made it appear strangely too short. The architects dissolved the monolith optically into eight building slices arranged in a star-shape and offset to one other. The whole building now seems much slimmer and more elegant. This impression is created by differentiating the cube structure through recesses and by changing the materials used within the facades. In addition, each individual “high-rise” has a different height; the silhouette is now both vertically and horizontally staggered. The metal cladding on the added storeys creates an optical whole. The four new storeys develop plastically from the original building and can be interpreted as a coherent addition to it. The preserved construction shell is characterised by pilaster strips between the windows. These prominent columns are now mapped by bending the new skin of the building outwards. Corresponding to this, parts of the façade at the parapet bend inwards. The skin of zigzagged slabs of glass-fibre concrete creates a relief, where sun and shade engage in a vivid play of light, accentuated by the soft colour differences where the pieces join.

Behind the hinged façade, there is a new layer of insulation aimed at increasing the building’s energy efficiency, of which it was in dire need. The partitioning of the interior into small rooms has now yielded to spacious and open structures. Two new large areas of glazing allow daylight to enter the previously rather gloomy core of the building. It has now become the main access point to all levels. Central facilities such as coffee lounges or meeting rooms are arranged around it. The conference area, previously situated on the ground floor and not easily accessible, has moved to the new 20th floor and features an event room with spectacular views over the whole city. Similarly, the annexes and buildings adjacent to the actual high-rise have been rearranged. So, for example, the staff restaurant has been moved from the north to the more attractive south part of the building, the delivery and loading yard have now moved to the north. An esplanade connecting the high-rise to a new annex opens the area up towards Effnerplatz. This creates a new campus, an attractive, open and communicative space for both employees and visitors, which breathes life into the original idea behind Arabella Park. The façades of the multi-storey annex are finished in metal and coated with an anodised powder to create a dark bronze look. The principle of bending the façade is continued on the top floors and on ceiling elements from the horizontal to the vertical plane.

Following this reconstruction, not only the BayWa building but also the surrounding areas have become significantly more attractive. The parking spaces, which used to be around the building, are to become green belts. The renovated underground garage has been extended to avoid any impending lack of parking spots in the neighbouring streets.