Erweiterung Universität Bamberg

The building is integrated through its solid construction into the square of the existing buildings. Its volumetry is oriented on legal clearance requirements and works on the shaping of flat sloping structures. The resulting whole absorbs the heterogeneous landscape with its variety of slanting roofs. Interpretations of gable walls further take up this idea on the main building and differentiate the various institute buildings and their entrance ways from each other.

A multiple-skin composite masonry construction creates an optimised energy balance and integrates the new structure with its rough cast masonry and lattice facade into the existing building. The surface is enlivened by a slurry rough cast structure on the wall bond, which shows up the sun’s shadows in many variations over the course of the day. The warm sand colour of the building corresponds to the surroundings. Also the stone formats of the masonry pick up on the materiality of the surrounding sandstone and brickwork.

The flat sloping roofs of darkening copper or slate coloured sheet metal reflect their environment in the same way. It was intended to compliment and interpret the original building, and not for the new building to serve as a contrast. Flush framed metal windows are supplemented by a sand coloured hinged textile sunscreen and display no discernible frame profile from the outside. They are surrounded by decorative line molding which draws together the other elements of the facade.