Wohnen und Arbeiten in den Isarauen

On the grounds of the former Thalkirchen railway station, four historically listed operational buildings are to be refurbished and turned into modern upscale office buildings housing open plan and individual offices and conference rooms. The original facades are to be maintained.

Our architectural approach largely draws upon existing materials. The steel structure of the open halls is to be repeated in the new steel galleries. The design of these elevated spaces will enhance the existing segmented bow windows and visible beams. The exterior clinker brick is to be used as a feature inside the building on the partition walls. Other important materials are traditionally hand-crafted clay tiles in muted colours, lacquered steel and wood.

New roof windows and skylights will optimally light the buildings, which extend up to a depth of 26.5m. These harmonise with the existing structure and introduce a completely new, light and airy feel to the space. The conceptual design aims at an integrative and harmonious balance of old and new with an intriguing interpretation of the original structure.

The refurbishment and energetic strengthening of this facility require partially renewing the roof construction, the flooring and the windows and integrating modern building service standards.

The additional buildings planned for the premises – an office building and three smaller connecting buildings – are to blend into the area without imposing on one another. Furthermore, the construction plan also envisages the conversion of a historically listed workmen’s dwelling into upscale apartments.