Forschungsinstitut B.F.T.S.

The centre for sports sciences of Munich University of Technology was erected as an extension to the university sports complex on the site of Central University Sports Centre, directly beside the Olympic complex. Financed from public funds of the Bavarian „Future Offensive“, the institution is intended to strengthen Bavaria as a scientific centre, to allow highly specialised research work in the area of health, sports and materials sciences as well as to provide an extensive training programme in the area of media sciences and to be available to private funders for sports research.

An extensive, heterogeneous spatial programme with expensive technical facilities that must be able to permanently react to changes in the user structure had to given built form within the framework of a predetermined budget. Hence the building was designed as a prefabricated reinforced concrete structure with a flexibly laid out interior. Between two end buildings with fixed service areas lies a flexibly designed central building that is carried only by the external wall and vertical shafts. The layout of the spaces in this area can be designed as required on all floors. The simple „hole-in-the wall“ facade of the reinforced concrete building does not impair flexibility thanks to the reduction to only two window sizes. The services are centrally positioned beneath or on top of the roof of the building and are led to the individual areas through the vertical load-bearing shafts. Thus the services can run directly to each of the highly sensitive laboratory areas that include a TV studio as well as biology and chemistry test laboratories, workshops, and areas for animal experiments with genetic technology laboratories. These areas can also be separated from other functional zones.

As the budget did not allow any room for expensive facade design, a decision was made to create a solid building with a composite thermal insulation facade and a uniform tight grid of windows. The variations in the facade occur entirely as result of the different storeys of the building and the ommission of windows in the perimeter areas and is underlined by the glazed paintwork of the external skin.

Different layers of glaze are woven together like a finely meshed web giving this solid building a transparent appearance. To integrate the building in its setting the colour harmonises with the surroundings, which here means not the late 1960s grid buildings made of Corten steel but rather the landscape of the extensive sports complex and the Olympic site.